Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова: Българското председателство допринася за решаване на проблемите със сигурността и миграцията

Снимка: eu2018bg.bg

Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася за намирането на решение по тези проблеми. Това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова на откриването на международната икономическа конференция "Vrana Economic Council 2018" в двореца "Врана". 

"Като държава на кръстопът, България трябваше да погледне извън своите граници", каза Лиляна Павлова:

"В дебата, когато формулирахме и анализирахме общоевропейския дневен ред, искахме българският принос в общоевропейския дневен ред да бъде специален, да бъде не само запомнен, но да има дългосрочно значение и вярвам, че успяхме".

Според Лиляна Павлова, интеграцията на Западните Балкани трябва да бъде не само общоевропейски приоритет, но и да бъде дългосрочна визия за сигурност, стабилност, мир и просперитет на региона и на Европа:
"Срещата на върха на 16-и и 17-и май в София остана и ще остане в историята като среща, която създаде от тук нататък стабилна, здрава основа, върху която да градим. Свързаността - транспортна, дигитална, свързаността между хората, икономическата свързаност на региона в един общ продукт".
По думите на Лиляна Павлова, голям напредък е постигнат по пакета "Инициативи за киберсигурността". Тя посочи, че предложението на Европейската комисия е за следващия бюджет средствата за дигитална трансформация, иновации и развойна дейност да бъдат увеличени с 64 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна