Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на бизнес експанзията в сферата на услугите на САЩ през май

През май растежът на компаниите в сферата на услугите на САЩ се ускори по-силно от очакваното, което е пореден сигнал, че водещата световна икономика започна отново да набира скорост, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, нарасна през май до 58,6 пункта от 56,8 пункта през април (най-ниско ниво от началото на годината), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромно негово повишение към 57,6 пункта. Така индексът остава за стотна поредна седмица трайно над важното ниво от 50 пункта (водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността) и вече се намира близо до най-високото си ниво от 13 години насам.

Индексът, измерващ новите поръчки в сферата на услугите, нарасна в рамките на май с 0,5 пункта до 60,5 пункта, докато индексът, оценяващ бизнес активността (производствения индекс) в непромишлената сфера се повиши с цели 2,2 пункта до 61,3 пункта.

Компонентата на ISM индекса, отчитаща работната заетост в този важен за американската икономика сектор, също нарасна с 0,5 пункта до 54,1 пункта. Трябва да се има предвид, че секторът на услугите е ключов за растежа на водещата световна икономика, тъй като формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната. В същото време трудовата заетост в услугите формира и повече от 80% от общата заетост в частния сектор на САЩ.

Рязко повишение до 64,3 пункта от 61,8 пункта бележи и ценовият индекс в сферата на услугите, което е сигнал за увеличаване на производствените цени през май за 27-и пореден месец и пореден знак за засилващ се инфлационен натиск.

По-голямата част от участвалите в анкетата мениджъри остават позитивно настроени относно бизнес условията и икономиката като цяло, но продължават да изразяват и известни притеснения, свързани с несигурността около митническите тарифи и тяхното влияние върху цените на продаваните стоки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна