Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС иска заздравяване на партньорството с Африка

4
Жан-Клод Юнкер
Снимка: EDD Brussels

Колективните усилия са ключът към постигането на повече равенство между половете. В това се обединиха участниците от първия ден на Европейските дни на развитието, които започнаха в Брюксел. Тази година акцентът им е върху равенството между половете и даването на по-големи права на жените – част от постигането на целите на Програмата за устойчиво развитие 2030 г.

12-ото издание на Европейските дни на развитието беше открито от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В словото си той бе категоричен – обединението между страните не само в Европейския съюз, но и по света, ще доведе до мир, свобода и повече развитие.

"Като европейци, ние трябва да спрем с наставленията. Трябва да предприемем нови действия, и по-специално с африканските държави. Трябва да си партнираме с тези, които работят в посоката, в която и ние", каза Юнкер.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също се обяви за повече партньорство с Африка, но и за финансова подкрепа към страните от континента:

"Необходими са ни повече пари за Африка в бюджета на ЕС – над 40 милиарда евро. Трябва да инвестираме в този континент. Това е и в наш интерес, не само в техен. Ако искаме да намалим нелегалната миграция, трябва да инвестираме повече".

Специален гост на събитието беше кралицата на Испания Летисия Ортис.

Дискусиите по време на Европейските дни на развитието ще продължат утре.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени