Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порожанов: Парите на програмата за развитие на селските райони са недостатъчни

Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Финансовият ресурс на Оперативната програма за развитие на селските райони е недостатъчен. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов. Той посочи, че само един от четирима кандидатствали земеделски стопани получава средства по инвестиционните мерки и призова да се ползват по-активно финансови инструменти извън публичните средства:
"Голяма част от останалите 3-4 проектни предложения също са стойностни и имат потенциал да повишат конкурентоспособността на кандидатите, но не могат да стигнат до финансиране. Такива проекти могат да бъдат обхванати с помощта на финансовите инструменти", заяви земеделският министър.
На конференцията за финансовите инструменти в земеделския сектор еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган посочи, че недостигът на средства за сектора в Евросъюза е между 6 и 14 милиарда евро и трудно може да се попълни. За България липсата е между 95 и 200 милиона евро, затова е необходимо заемите пред банките да се гарантират:
"Насърчавам държавите-членки да се възползват от новите възможности за гъвкавост на общата земеделска политика, за да могат да се адаптират към новата финансова рамка 2020-2027 година, но няма нужда да чакате. Можете отсега да направите оценки как да ползвате гаранциите, които предоставя програмата за регионална политика", каза еврокомисарят по земеделие Фил Хоган.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна