Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Има основа за компромис относно промяна в Дъблинския регламент

Положена е основата за компромис между лидерите по правилата за предоставяне на убежище в ЕС

Аврамопулос: Дъблин е мъртъв, да, но реформата на системата за даване на убежище не е

Снимка: БГНЕС

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз положиха основата за компромис между лидерите по правилата за предоставяне на убежище в Европейския съюз. Това съобщи за „Хоризонт“ българският вътрешен министър Валентин Радев след Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, който беше и последният в рамките на Българското европредседателство.

„Някои детайли се разминават. Мисля, че успяхме да смалим тези разлики“, заяви Радев.

Неизвестна остава позицията на Италия, която от тази седмица има ново правителство, по компромисните предложения.

„Всички сме съгласни, че промяната на политическата ситуация в някои от държавите вреди на вземането на общи решения. Това е едно от тях. Не знаем какво ще бъде променено (при Италия). Познавахме предишния министър на вътрешните работи, който знаехме какво мисли, а чрез него какво мисли и държавата му. Сега може да има някакви промени“, посочи министър Радев.

Вътрешен министър в новото правителство на Италия е лидерът на националистическата партия „Лига“ Матео Салвини. Неговата политическа сила и кабинетът, одобрен късно снощи от италианския Сенат, имат за приоритет ограничаването на имиграцията в Италия и коренна промяна в европейските регламенти по въпроса.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос изрази надежда, че на следващия Европейски съвет в края на месеца може да се постигне съгласие по Дъблинското споразумение, което обуславя правилата за предоставяне на убежище в ЕС.

„За тези, които казват, че Дъблин е мъртъв - да, така е. Но реформата на европейската система за даване на убежище не е мъртва. Освен ако някой не иска да я убие, а никой тук не би искал да направи това. Ще продължим да си сътрудничим, за да постигнем общ подход", заяви Аврамопулос.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!