Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският Сенат одобри новото правителство

Премиерът на Италия Джузепе Конте преди вота на доверие за кабинета му в Сената
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският Сенат гласува доверие на правителството на Джузепе Конте. Сред целите на новия кабинет, одобрен от президента Серджо Матерела миналия петък, Конте изтъкна ограничаването на имиграцията, промяна на икономическите отношения с Европейския съюз, както и на санкциите срещу Русия.

Правителството на Конте беше одобрено със 171 гласа „за“, 117 сенатори бяха „против“, а 25 се въздържаха.

Срещу коалиционния кабинет на популистките движения „Лигата“ и „Пет звезди“ гласуваха демократите и „Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони.

Премиерът представи в рекордно дълга реч програмата на правителството си, като проект за промяна на Италия. Той изтъкна, че страната ще остане част от еврозоната, а основните задачи на кабинета му ще бъдат подобряване на социалните права, почасовото заплащане и минималния доход. Планирани са иновативни мерки срещу корупцията и организираната престъпност.

Италия ще държи още на отворени отношения на Европейския съюз с Русия и преосмисляне на санкциите срещу нея, каза още Джузепе Конте.

Премиерът на Италия нарече „бизнес, прикрит под фалшива солидарност“ проблема с имиграцията и допълни, че страната му възнамерява да сложи край на това.

Предстои вот на доверие за правителството на управляващата коалиция да бъде гласуван и в долната камара на италианския парламент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна