Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще разгледа отпадането на мораториума за строежа на АЕЦ "Белене"

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Предложението на парламентарната група на БСП за отмяна на мораториума за строежа на АЕЦ „Белене“ ще бъде обсъдено тази седмица в Народното събрание. Точка първа за четвъртък трябва да бъде проектът за отмяна на решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадката „Белене“.

Парламентът ще разгледа и проекта за решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждането на централата съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавни гаранции.

Вносители на това предложение са депутатите от ГЕРБ  и „Обединен патриоти“. Техният основен аргумент е, че само реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ ще даде възможност на Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и държавата да възстановят направените напълно през годината разходи, както и да гарантират в дългосрочен план енергийната сигурност на страната.

Очаква се парламентът да започне работа днес с промените в Наказателния кодекс, които налагат по-тежки санкции за бракониерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна