Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС, Франция, Германия и Великобритания поискаха официално от САЩ изключване на техни компании от иранските санкции

В сряда Франция, Великобритания, Германия и Европейският съюз като цяло изпратиха на Съединените щати съвместно официално искане за освобождаване на техни компании от наказателните мерки, произтичащи от наложените от САЩ нови икономически санкции спрямо Иран.

"Като съюзници, ние очакваме Съединените щати да не предприемат действия, които да навредят на европейските интереси в областта на сигурността", се посочва в съвместното писмо до американския министър на финансите на САЩ - Стивън Мнучин и до държавния секретар Майк Помпео, цитирано от агенция Франс прес.

Френският министър на икономиката Бруно Льо Мер посочи, че трите страни и ЕС искат от САЩ "да освободят европейските предприятия, които извършват легална търговия с Иран от всички извън териториални американски санкции". "Този европейски бизнес трябва да може да упражнява своята дейност в Иран", написа Льо Мер в туитър.

Франс прес отбелязва, че призивът идва в момент, когато европейските лидери се опитват да спасят договорената през 2015-а година споразумение между Иран и световните сили, според което Техеран се съгласи да ограничи ядрените си възможности в замяна на облекчаване на международните икономически санкции.

През миналия месец обаче американският президент Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от сделката, което означава въвеждането на нови санкции спрямо Ислямската република и наказателни мерки спрямо компаниите, имащи свой бизнес с Иран.

Според анализатори, европейските фирми, които се втурнаха да инвестират в Иран през последните три години след отмяната на санкциите, ще понесат най-големи загуби от подновените от САЩ санкции.

Няколко големи компании, включително френската Total и холандската Maersk, вече обявиха, че ще бъде невъзможно да останат в Иран, след като американските санкции бъдат въведени изцяло през следващите шест месеца, освен ако тези фирми не получат от Вашингтон изричното им изключване от обхвата на наказателните мерки.

В началото на тази седмица френският автомобилен производител "Пежо-Ситроен" (PSA) също заяви, че ще излезе от две съвместни предприятията за продажби на автомобили в Иран, за да избегне риска от налагане на глоби от страна на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна