Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския дефицит на САЩ през април до 7-месечно дъно в резултат на рекорден по обем износ

През април международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви по-рязко от очакваното до 7-месечно дъно благодарение на ръст на износа до рекордни нива, показват данни на Департамента по търговия.

В рамките на април американският търговски дефицит се понижи с 2,1% до 46,2 млрд. долара от 47,2 млрд. долара през март (низходяща ревизия от дефицит за 48,96 млрд. долара) и осреднената прогноза на финансовите пазари за дефицит в размер на 49 млрд. долара. Това представлява най-малък търговски дефицит от септември 2017-а година насам и е факт, след като два месец по-рано негативният търговски баланс на САЩ удари близо 10-годишен връх (най-високо ниво от октомври 2008-а година).

Причина за по-добрите от очакваното данни е нарастването на американският износ с 0,3% до рекордни 212,2 млрд. долара благодарение на повишение с 1,3 млрд. долара на експортните доставки на промишлени стоки и материали като петролни горива и нефтопродукти. Така напримeр износът на петрол от САЩ достигна през април рекордни нива. В същото време вносът се сви с 0,2% до 257,44 млрд. долара в резултат до голяма степен на намаляване на вноса на потребителските стоки с почти 3 млрд. долара поради по-слаби покупки на вносни клетъчни телефони и на стоки за домакинствата. Спад отчита и вносът автомобили и на части за тях.

Днешният доклад представлява момента снимка на търговските потоци за периодът, който последва въведените през пролетта от американския президент Доналд Тръмп митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий. Но все още е не е ясно как тези мита са повлияли на априлски търговски данни.

Ако този позитивен тренд на търговския баланс през април се запази и през следващите месеци, нетната международна търговия може да допринесе за растежа на БВП на САЩ през второто тримесечие след нейното неутрално влияние върху растежа в началото на годината.

За първите четири месеца на настоящата година обаче вносът в САЩ се увеличи с 8,7% спрямо същия период на 2017-а, докато износът нарасна с 8,1%, като търговският дефицит се разшири на годишна база с 11,5% и все още има риск да достигне през цялата 2018-а година рекордни нива за последното десетилетие от близо 600 млрд. долара.

В рамките на април търговският дефицит на САЩ с Китай се увеличи с 8,1% до 27,96 млрд. долара от 25,88 млрд. долара през март, докато дефицитът с Мексико се сви с цели 29,8% до 5,7 млрд. долара. През април САЩ отчете търговски дефицит от 800 млн. долара с Канада, дефицит от 17,8 млрд. долара с ЕС и от 3,2 млрд. долара със страните-членки на ОПЕК.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени