Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия ще работи за нова миграционна политика на ЕС

| обновено на 06.06.18 в 18:07
Себастиан Курц и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европа на сигурността“ – под това мото Австрия поема ротационното председателство в Европейския съюз от следващия месец. Днес в Брюксел австрийското консервативно правителство представи приоритетите си.

"Поемаме председателството в променени условия в света – все по-непредсказуем партньор в лицето на Съединените щати, отношения с Русия, които са в задънена улица, Брекзит и спорна многогодишна финансова рамка". С тези думи австрийският канцлер Себастиан Курц се обоснова защо Европа има нужда от повече сигурност за своите граждани.

"Залагаме съвсем съзнателно на нашето географско положение и Австрия ще бъде мост в Европа. Като дългогодишен външен министър знам, че разделението в Европа е повече от видно – между Изток и Запад, между Север и Юг", подчерта Курц:

"Миграционната вълна остави много дълбок ров след себе си", допълни той.

"Сред акцентите на предстоящото австрийско европредседателство ще бъде постигането на компромис по общата европейска миграционна политика. Австрия ще търси нов път, който изключва разпределяне на бежанци в страните от Съюза", заяви Курц, който управлява във Виена с крайната десница.

Вицеканцлерът Хайнц-Кристиян Щрахе от "Партия на свободата" подчерта, че разпределянето на бежанци в страните от ЕС "със сигурност е погрешно решение". Според него Съюзът трябва да предприеме спешни мерки срещу зараждащи се, по думите му, нови миграционни маршрути през Балканите. Вчера министрите на вътрешните работи на ЕС очаквано не успяха да постигнат компромис по предложението на Българското европредседателство.

Австрия настоява още, че граничната служба Фронтекс трябва да бъде "значително разширена и финансово укрепена". Нелегалната миграция трябва да спре още на външните граници на ЕС, а мигрантите да бъдат връщани в транзитните държави, в родината си или в сигурни зони извън Евросъюза, смята канцлерът Курц.

В контекста на дебата за институционалните реформи на ЕС Курц заяви:

"Залагаме на субсидиарността в ЕС. Трябва да изградим силен ЕС по големите и важни теми, който да се откаже от дребнавите регулации".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер "преведе" думите му:

"Субсидиарност на практика означава ЕК да прави онова, което може по-добре от националните държави, но отчитайки националните и регионалните особености".

Вчера Себастиан Курц предложи намаляване броя на еврокомисарите от 28 на 18. Подобна идея тази седмица изрази и германският канцлер Ангела Меркел. Курц призова за по-пестеливо харчене на парите на европейските данъкоплатци. По-малко комисари ще доведе до значително спестяване на средства, но и ще направи Комисията по-ефективна, смята Курц.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна