Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Джузепе Конте е окончателно одобрено

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След снощния вот на доверие в Сената коалиционното правителство на Италия с премиер Джузепе Конте беше одобрено и от Камарата на депутатите. С това 65-ото правителство на Италия може да започне своята работа.

С 350 ”за”, 236 ”против” и 35 "въздържали се", Камарата на депутатите даде своя вот на доверие на кабинета. Само от депутатите на съставилите го „Лига” и „Пет звезди” общо 346, мнозинството бе достатъчно, защото надвишава с 30 гласа изискването за това. Подкрепиха ги колегите им от Асоциацията на италианците в чужбина. В опозиция останаха демократите и малките леви партии, както от десния блок „Форца Италия” на Силвио Берлускони. 

В разгорещения дебат преди вота демократите подчертаха, че правителството трябва да се съобразява с Конституцията, а премиерът да не говори в парламента за неща, с които не е запознат, с предложение да се изучи. За „Форца Италия” това не е правителство, което е рожба на народния вот. Особено е посланието от дясното политическо пространство на „Братя на Италия”, които се въздържаха – не гласуват доверие, но стискат палци правителството да върши добре работата си в името на италианците.

Първата важна международна изява на премиера Джузепе Конте е срещата на Г-7 в Канада в края на седмицата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна