Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп натиска републиканските сенатори да осуетят приемането на закон против наложените мита

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп, чиято търговска програма е поставена под заплаха, се е опитал да окаже натиск върху републикански представители в Сената, които изглеждат склони да подкрепят законопроект, според който Белият дом не може да въвежда митнически тарифи или квоти за внос на различни стоки въз основна на опасения за националната сигурност, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Според финансовата агенция президентът се е обадил в сряда на сенатор Боб Коркър, за да изрази яростното си недоволство от изготвеното от републиканеца от Тенеси предложение, което би позволило на Конгреса на САЩ да налага подобни ограничения върху митническата и търговска политика на Белия дом. Това обаче не е възпряло Боб Коркър, който по-късно вчера е представил проектозакона и е разкрил, че има подкрепата на седем други републикански сенатори и на четирима демократи.

След това Доналд Тръмп се е срещнал с групата републиканци от Сената, които се опасяват, че президентската националистическа програма за търговията вече вреди на някои сектори на американската икономика, като президентът се е опитал да ги разубеди да не подкрепят предложението на Боб Коркър.

"Уолстрий джърнъл" отбелязва, че има предварителни знаци, че сериозният натиск от страна на Тръмп вече има съответния ефект, тъй като някои от републиканци в Сената са предположили, че президентът ще отмъсти, предприемайки нови мерки в митническата война, ако сенаторите се изправят против неговата програма за търговските взаимоотношеня на САЩ с останалия свят.

Трябва да се има предвид, че въведените преди време от Доналд Тръмп високи мита за вноса на стомана и алуминий се базираха именно на предположението, че по този начин се защитава националната сигурност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна