Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал в родопското село Полковник Серафимово събира над 4000 чужденци от всички континенти

Снимка: Венета Николова

Над 4000 чужденци от всички континенти се събират в родопското село Полковник Серафимово за започващия от днес четиридневен фестивал под името "Meadows in the Mountains".

На 850 метра надморска височина над селото отново ще се чува реч на поне 10 езика. Фестът се организира за осмо поредно лято от англичани.

Нестандартното за нашите ширини английско парти, съпътствано с уъркшопове, атрактивни арт инсталации и различни забави привличат все повече чужденци в Родопите, каза Съби Кайджиев, председател на читалището в селото и ръководител на ансамбъл "Георги Чилингиров".

„Това е четвъртият по големина фестивал в света и всяка година се разраства. Нашето село става атракционно село, туристическо, дава поминък на доста от жителите, които са в нашето село, дава хляб в тези трудни времена. Всички къщи са на двеста процента пълни. Всичко е резервирано още от месец октомври, ноември“.

Фестивалът се провежда на ливади в местността "Крушата", където са 35-те декара имот на Дънкан и Сас, едни от първите чужденци, дошли в родопското село. Феновете са на възраст между 20 и 30 години, привлича ги родопската музика и приемат България като магична държава с красива природа и добра енергия.

„Свирят горе много групи, световно известни, ние участваме в техния фестивал с наша програма, смесва се нашият фолклор с техният фолклор, с техните обичаи“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна