Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненчетата знаят до колко часа могат да са навън сами

Ученическо състезание „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ се проведе във Варна с участието на петокласници от 10 варненски училища. Преди лятната ваканция те демонстрираха познания за реакция в опасни ситуации, как да търсят помощ, правилата за движение по пътищата и безопасен интернет. И през тази учебна година учениците бяха подготвяни по тези теми от полицейски инспектори и пътни полицаи от варненската Областна дирекция на МВР. Днес станаха свидетели на атрактивно залавяне на пресъпник и на обезвреждане на взривоопасно вещество от полицай, гледаха също филмче за момиче, което става жертва на човек с фалшива самоличност в интернет.

Чрез викторината с награди варненските деца показаха, че знаят какво да обяснят на тел.112, ако станат свидетели на или жертва на престъпление; че без придружител малолетните до 14 г. може да са навън до 20 часа, а непълнолетните до 18 г. до 22 часа.

Увеличават се престъпленията от малолетни и непълнолетни, най-често кражби. Но намаляват фалшивите сигнали, подавани от деца на тел. 112. Това каза за Радио Варна старши комисар Даниел Пашов, директор на варненската Областна дирекция на МВР.

Съорганизатор на програмата е общинската дирекция „Превенции“ с р-л Светлана Коева. Според нея най-важна е превантивната работа с всички деца, каквато е тази с полицаите.

Днешното състезание бе заключително за тази учебна година за програмата на „Работа на полицията в училище”, която за 18-ти път проведе Областна дирекция на МВР – Варна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна