Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София ще бъде обсъдена следващата многогодишна финансова рамка на ЕС

Еврокомисар Гюнтер Йотингер
Снимка: eu2018bg.bg

Следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за периода 2020-2027 г. ще бъде обсъдена в днес София. За форума в столицата пристига еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Регионалното сътрудничество и преодоляването на различията между отделните региони ще бъдат сред основните теми на разговор по време на конференцията на високо равнище, посветена на следващата многогодишна финансова рамка. Форумът ще бъде открит от премиера Бойко Борисов.

„В Европейския съюз съществуват огромни разлики между отделните страни-членки. От едната страна са нетните платци, а от другата – са държавите, които провеждат важни реформи. С еврофондовете тези държави увеличават конкурентната си способност. Имаме и нови страни-членки, които имат нужда от структурно подпомагане. Към тези различия сега се добавят нови предизвикателства пред Съюза, които досега нямахме и преди 5 години не можахме да предвидим. Това са миграцията, интеграцията на бежанци, охраната на външните граници, допълнителната помощ за държави извън ЕС, за да предотвратим причините за миграция към Европа“, каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер при представянето на следващата финансова рамка.

За първи път държавите-членки ще могат да изгубят пари, ако не спазват принципите на правовата държава.

„Rule of law (върховенството на закона – бел. ред.) се използва за опит за налагане на политическо вмешателство и неравно третиране на отделните държави“, каза финансовият министър Владислав Горанов в първата си реакция относно следващия европейски бюджет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени