Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 се събира в канадското градче Ла Малбе

| обновено на 08.06.18 в 09:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишната среща на върха на Г-7 започва днес в канадския град Ла Малбе. Основните теми на форума са икономическият растеж и свободната търговия.

Той се провежда на фона на сериозните разногласия, възникнали между Съединените щати и страните от ЕС и Канада след въведените от Вашингтон мита върху вноса на алуминий и стомана.

При отпътуването си за Канада президентът на САЩ Доналд Тръмп още веднъж заяви, че действията му са били правилни и обвини Канада и Франция, че облагат американския внос с високи търговски тарифи и създават други пречки пред търговията. От своя страна британският премиер Тереза Мей отново подчерта, че Европейският съюз ще отговори на действията на Вашингтон. Президентът Макрон пък посочи, че ако Тръмп иска да бъде изолиран, останалите шест нации ще подпишат свое собствено споразумение, ако е необходимо, защото "тези шест страни представляват ценности, представляват икономически пазар и най-вече представляват реална сила на международно ниво днес".

Възможно е лидерите на най-развитите страни да не успеят да подпишат финална декларация заради разногласията с Вашингтон, отбелязват световните агенции.

Междувременно снощи около 500 антиглобалисти участваха в шествие в канадския град Квебек срещу срещата на страните от Г-7.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна