Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенска област е на последно място в националното външно оценяване след 7-и клас

Снимка: БГНЕС

Ниската степен на владеене на български език е в основата на това Сливенска област да е на последно място в националното външно оценяване след 7-и клас, коментираха  от Регионалното управление на образованието. От изнесената информация става ясно, че 18 училища в областта имат успех под лимита от 16 точки.

Началникът на инспектората Бисерка Михалева коментира, че до лошите резултати се стига, защото педагозите не намират подкрепа в семействата на тези деца. Според  Михалева основният проблем пред училищата е, че голяма част от децата до 7-и клас нарочно са задържани вкъщи от родителите си, омъжват ги или ги принуждават да работят заедно с тях в чужбина:

"Проблемът при нас винаги е стоял в началния етап и прогимназиалния етап. И днес също имаме информация, че в пети клас момичета отпадат, защото са бременни."

Михалева коментира още и набиращата популярност идея сред педагозите, обучаващи основно деца от ромски произход, да се въведе специализирана програма за тях:

"За други учебници, за други учебни програми за децата билингви не може да се говори, защото вече започва да се говори за дискриминация. Най-доброто е за тези деца, за които българският език не е майчин, да влизат от 4-годишни в детската градина."

Бисерка Михалева съобщи и добрата новина от матурите. Шест училища, основно от областния център и училището на село Ябланово в община Котел,  са се представили най-добре на матурата по математика за седми клас в Сливенска област.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна