Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поход на семейството и гей парад ще се проведат днес в София

| обновено на 09.06.18 в 08:42
Снимка: архив

Двете събития ще бъдат съпътствани от шествие на крайно десни и националисти и протест под надслов "Да спасим децата на България и българското семейство".

Първият по рода си за България национален "Поход за семейството" ще се проведе  в пет града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Очаква се в него да се включат двойки, облечени в сватбените си костюми и булчински рокли. В София събитието започва в 14 ч. на площад Народно събрание, като накрая към небето ще бъдат пуснати десетки балони, с надпис "ЗА семейството от мъж и жена".  Два часа по-късно пред паметника на Съветската армия ще се проведе 11-о издание на гей парада "София прайд". Организаторът Лилия Драгоева обясни:

"София прайд“ има за цел да обърне внимание както на политиците, така и на обществото и да ги образова, да ги информира, че ние сме тук и съществуваме, но нашите права не са равни и ние искаме това да се промени". 

В София ще се проведе и шествие на крайно десни  и националисти. То тръгва от Националния дворец на културата. Дни преди гей парада от ВМРО поискаха МВР да го забрани. Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви в българския парламент:

"Ние настояваме полицейските служители да бъдат там, където трябва, а не да охраняват събитие на хора, които са решили да ни натрапят своите различия".  

МВР предприема сериозни мерки за сигурност заради подготвяния днес гей парад под името "София прайд“ и проявите с шествия на други организации, част от които са категорични противници на парада. В следобедните часове движението в центъра на столицата ще бъде спирано на места. Очаква се проявите да бъдат охранявани от близо 1500 полицаи.

За да се избегнат провокации и сблъсъци, полицията ще раздели шествието "София прайд" от противниците му. Ще има засилено полицейско присъствие. МВР изгражда и специални буферни зони, както и пропускателни пунктове.

Всички хора, които носят забранени предмети, държат се агресивно или са в нетрезво състояние, няма да бъдат допускани. Макар че в последните години провокации липсваха, от полицията в столицата са взели всички необходими мерки за днешните шествия. Целият състав на МВР в града ще бъде на работа, а засиленото присъствие ще продължи и след края на мероприятията, обясняват от МВР. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна