Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

63 плажа в Кипър развяха "син флаг" този летен сезон

За да се получи екосертификат "син флаг", един плаж трябва да има чиста вода, да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

Кипър има едни от най-добрите плажове и води в света по отношение на чистотата, обслужването, достъпността за хора с увреждания, показват международните еко сертификати, които средиземноморската страна получи за сезон 2018-а. 

63 плажа в Кипър развяха "син флаг" този летен сезон. Най-известният международен сертификат за екологично качество в туризма се присъжда всяка година на плажове, които отговарят на строги критерии за чистота, качество на морската вода, безопасност и правилно управление, услуги и удобства, които предлагат.

Крайбрежните градове и региони на Кипър имат потенциала да съчетават успешно икономическия растеж с еко стандарти, като целта е да се поддържа баланс между гарантирането на удовлетвореността на туристите и опазването на околната среда, подчерта екоминистърът Костас Кадис на церемонията по издигането на "синия флаг" на плажовете на острова.

Една от предпоставките за получаване на международното еко отличие е чистотата на морската вода. При тествани 113 крайбрежни води и взети близо 1000 проби през целия миналогодишен сезон и в началото на този, бе установено, че 97.3% от местата за къпане по кипърския морски бряг са с „отлично качество” на водата, показа мониторингът на Европейската агенция за околната среда. С този резултат Кипър се нарежда на трето място в Европа по чистота на водите за къпане. 

За сезон 2018 - 48 плажа в страната са напълно или частично достъпни за хора с увреждания. Само седем от кипърските плажове са разрешени за разходка с кучета.

Чистотата на водите и добрата организация на плажовете са едно от условията за привличане на повече туристи, отчете еко министърът Костас Кадис. След рекордния туристически сезон на миналата година броят на туристите в Кипър за първите четири месеца на тази година се е увеличил с 20% в сравнение със същия период на миналата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна