Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Ким Чен-ун ще обсъдят механизъм за опазване на мира и премахване на ядрените оръжия

| обновено на 11.06.18 в 11:49

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е поканил американския президент Доналд Тръмп да посети Пхенян през юли за втора среща на високо ниво, съобщава южнокорейски вестник.

Поканата е била отправена в писмо, предадено на Тръмп на 1 юни от заместник-председателя на ЦК на Работническа партия на КНДР - Ким Йон-чхол. Вестникът отбелязва, че и двете страни са изразили готовност да продължат контактите на високо ниво.

Междувременно севернокорейска държавна медия изтъкна възможността изолираната страна да "установи нови отношения" със Съединените щати. Коментарът, който идва ден преди историческата среща Ким Чен-ун - Доналд Тръмп, бележи промяна в тона на Северна Корея.

Доналд Тръмп заяви, че има "добро усещане" за дългоочакваната среща. Тази сутрин в Туитър той написа, че има "вълнение във въздуха" в азиатската страна преди срещата. Тръмп се надява срещата да постави началото на процес, който в крайна сметка ще откаже Ким Чен-ун от ядрените оръжия.

Севернокорейската държавна медия, която обикновено не отчита дейността на лидера в реално време, потвърди, че Ким Чен-ун е отпътувал за Сингапур, за да се срещне с Доналд Тръмп. Ще бъдат обменени "широки и задълбочени мнения" за "установяване на постоянен и мирен режим на Корейския полуостров и за решаване на проблемите, които са от общ интерес, включително въпросите, свързани с премахването на ядрените оръжия на Корейския полуостров", се казва още в съобщението.

По-рано представители на делегацията на американския президент Доналд Тръмп се срещнаха със севернокорейски официални лица тази сутрин в Сингапур и се очаква по-късно днес да има още една такава среща.

В информацията на Корейската централна телеграфна агенция, цитирана от Ройтерс, се посочва още, че ще се обсъждат и други въпроси от общ интерес.

На утрешната среща за пръв път действащ американски президент ще се срещне със севернокорейски лидер. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна