Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на юни

| обновено на 12.06.18 в 12:15
Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм
Снимка: БГНЕС

Сътрудничеството между България Турция в енергетиката обсъдиха премиерът Бойко Борисов и турският му колега Бинали Йълдъръм в Измир. Борисов е в Турция, за да присъства на откриването на Трансанадолския газопровод ТАНАП, по който ще бъде пренасян газ от Азербайджан.

България е стратегически партньор на Турция в областта на енергетиката, отбелязва министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм след разговорите си с българския си колега Бойко Борисов.

Двамата са обсъждали възможността до края на юни да може да бъде пуснат в експлоатация проект за разширяване на газопровода за Турция, в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистното съоръжение "Недялско".

Според премиер Борисов това е ключов проект за съществуващата междусистемна връзка между Българяи и Турция. С изграждането на разширението ще се увеличи възможността за транспортиране на природен газ от България за Турция над 15 милиарда кубически метра годишно.

Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, каза българският министър-председател.

Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма.

„Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата „мир”, подчерта Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул.

Турският премиер благодари на колегата си Бойко Борисов  за водената политика по отношение на мигрантите и изказа съболезнования за загиналите военни пилоти край Пловдив. Съболезнования изрази и българският премиер Бойко Борисов.

В българската делегация, водена от министър-председателя, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването Трансанадолския газопровод ТАНАП.

След Турция премиерът Борисов ще посети Израел, където ще обсъжда с колегата си Бенямин Нетаняху и президента Реувен Ривлин двустранните отношения и въпроси на сигурността и борбата с тероризма.

Борисов ще посети и Палестина. Акцент в разговорите му там ще са двустранните отношения и развитието на Близкоизточния мирен процес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна