Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на общините в британския парламент ще гласува важен проектозакон за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес и утре в долната камара на британския парламент – Камарата на общините – ще бъде гласуван изключително важен проектозакон за излизането на Великобритания от ЕС, от който до голяма степен зависи бъдещето на преговорите за Брекзит. Премиерът Тереза Мей се опасява, че ако депутатите одобрят внесените поправки в горната камара – Камарата на лордовете – правителството ще се озове в затруднено положение в преговорите с Брюксел.

Позицията на Великобритания в преговорите за Брекзит може да бъде подкопана, ако депутатите нанесат поражение на правителството в ключовото гласуване в Камарата на общините на проектозакона за излизане от ЕС, заяви премиерът Тереза Мей в обръщение към депутатите. Тя призова бунтовниците в нейната Консервативна партия да се замислят по време на гласуването какво послание ще изпрати парламентът към Брюксел. Тереза Мей иска гласуваните по-рано промени в законопроекта в Камарата на лордовете да бъдат отхвърлени от депутатите в Камарата на общините. Работи се по компромисен вариант по въпроса за митническия съюз, който може да помогне на премиера да избегне поражение в парламента.

След снощното обръщение на Тереза Мей в Камарата на общините, днес и утре депутатите ще гласуват проектозакона за Брекзит. Две са най-неудобните поправки за правителството, внесени от Камарата на лордовете. Първата, да се даде на парламента решаващ вот за одобрение на сделката по Брекзит, която ще бъде гласувана днес. И втората, да се инструктира премиера да договори митнически съюз с ЕС, която ще бъде гласувана в сряда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна