Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Пътят на Брюксел към Западните Балкани минава през България

Вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Международната конференция „Българските общности в Западните Балкани – ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС“.
Снимка: Прессекретариат на президента

Пътят на Брюксел към Западните Балкани минава през България и през българските общности на Балканите, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на международна конференция "Българските общности в Западните Балкани – ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към Европейския съюз".

Йотова отчете като пропуск отсъствието на българските общности в чужбина в програмата на Българското европредседателство.

"За съжаление българските общности в чужбина не бяха включени в програмата на Българското председателство и не можахме да оползотворим големия потенциал, който те притежават. За мен обаче е изключително важно след края на европредседателството България да задържи водещата си роля в процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани. Аз съм убедена, че пътят към Брюксел и към Балканите минава през България, включително и през българските общности на Балканите, които са най-естественият посредник в тези отношения. Между София и Брюксел не бива да остават забравени територии тук, в тази част на Европа". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна