Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина и Скопие: Договорихме име Република Северна Македония

Премиерите на Гърция Алексис Ципрас и на Македония Зоран Заве обявяват на пресконференции в Атина и Скопие постигнатата договореност за името на Македония-
Снимка: Ройтерс

Атина и Скопие обявиха тази вечер, че за името на Македония е постигнат компромис и след 27-годишен спор е договорено държавата да се нарича Република Северна Македония.

Това бе съобщено официално след поредните уточнения по телефона между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас.

Българското външно министерство приветства постегнатата договореност, но посочи, че новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени, се посочва в съобщението.

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че споразумението за Северна Македония няма връзка с гръцкото културно наследство. Ципрас каза още, че промененото име ще бъде използвано както навън, така и вътре в страната.

Гражданите ще имат последната дума за договореното име Република Северна Македония, заяви македонският премиер Зоран Заев на пресконференцията тази вечер.

Гражданите трябва да излязат на референдум наесен и аз ясно съобщавам своята позиция като ги призовавам гражданите да уловят този шанс, каза Заев.Той допусна възможността заедно с референдума да бъдат организирани и предсрочни парламентарни избори, които може да са едновременно  президентските избори.

Очаква се договорът за новото име на Македония ще бъде подписан през уикенда, но още няма официално потвърждение къде ще стане това. По-рано медиите в Македония и Гърция съобщиха, че договорът ще бъде подписан в Преспа в събота.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени