Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящият старт на търговска война между САЩ и Китай провокира спад на фючърсите на "Дау Джоунс" със 150 пункта

Доларът отстъпва слабо от новите си върхове за годината

Американските фондови фючърси се понижиха рязко на извънборсовата търговия след информации, че властите в САЩ са в готовност да стартира в скоро време търговската война с Китай. Повод за тези притеснения дадоха днешни информации на "Уолстрийт джърнъл" и на агенция Ройтерс.

Информацията на Ройтерс, че Вашингтон подготвя и втори списък с китайски стоки за 100 млрд. долара, които могат да бъдат обложени с високи мита, доведе до спад на фючърсите на индекса DJIA с около 130 пункта (понижение с 0,51%), след като за кратко индексът на сините чипове дори загуби над 150 пункта.

Фючърсите на широкия индекс S&P500 пък се понижават с 0,4%, а на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,25% няколко часа преди старта на реалната търговия на Уолстрийт.

Европейските борси също реагират негативно на подновената ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,36%, но въпреки това е на път да отбележи седмично повишение от 1,8% благодарение най-вече на неговия ръст с 1,2% по време на търговията в четвъртък след края на заседанието на ЕЦБ и последвалата рязка обезценка на еврото.

Германският индекс DAX се понижава с 0,31%, испанският Ibex-35 - с 1,13%, италианският MIB - с 1,02% и британският FTSE100 - с 0,6%, като единствено френският индекс CAC40 се повишава слабо с 0,1 на сто.

Европейските банкови акции се намират под най-силен натиск от продажби, като Stoxx Europe 600 Bank index се понижава с над 2% в резултат на решението на ЕЦБ от вчера да запази основните си лихвени ставки в рекордно ниски нива поне до края на лятото на 2019-а година. Трябва да се има предвид, че по-високите лихвени ставки оказват подкрепа за банковите печалби и обратното, рекордни ниските лихви не са в подкрепа за финансите резултати на банковия сектор.

Сред най-губещите са акциите на испанската банка Bankia SA (спад с 3,78%), на италианската Banco BPM SpA (понижение с 3,05%), на френската Societe Generale (с 2,7%) и на германската Deutsche Bank AG (спад с 2,66%).

В същото време индексът на щатския долар спрямо останалите основни валути парира част от сутрешното си поскъпване до нови върхове за 2018-а година. Индексът на долара се понижава с 0,2% към 94,70 пункта, след като в началото на днешната европейска търговия нарасна до нов 7-месечен връх от 95,13 пункта (най-високо ниво от края на октомври/началото на ноември 2017-а година).

Новините за назряла търговска война между САЩ и Канада парират и част от драматичната обезценка на еврото спрямо щатския долара, която беше факт след края на заседанието на ЕЦБ в четвъртък. Еврото поскъпва предпазливо с 0,3% към 1,1600 долара, след като вчера единната валута се обезцени с близо 2%, а по-рано днес удари за кратко двуседмично дъно от 1,1543 долара (точно над ключовото 10-месечно дъно около 1,1510 долара от 29-ти май), тъй като инвеститорите на валутните пазари реагираха негативно на вчерашните решения на ЕЦБ. Въпреки текущия отскок, еврото е на път да отбележи най-здрава седмична обезценка от средата на юни 2016-а година насам, когато британците гласуваха изненадващо в подкрепа за Брекзит.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени