Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика.

В края на предходната работна седмица президента на САЩ Доналд Тръмп представи списък с китайски стоки, които от 6-ти юли ще бъдат облагани с мито в размер на 25%. Това беше последвано от оповестяване на аналогичен списък с американски стоки, които ще бъдат обложени с подобни мита, от страна на китайското министерство на търговията, включващ вноса на соя, самолети, автомобили и химически продукти.

Засилващите се страхове от назряваща търговска война между двете водещи световни икономики продължава да провокира продажби на европейски акции по времена на днешната търговия, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,93%, следвайки неговия спад с 1% в петък.

Най-солидно понижение с 1,32% регистрира основният индекс на борсата във Франкфурт DAX30 с оглед на притеснения за стабилността на и без това доста крехката трипартийна управляваща коалиция в Германия във връзка с миграционната политика на канцлера Меркел. Вътрешният министър Хорст Зеехофер, който е и председател на Християнсоциалния съюз (ХСС) - по-консервативния баварски партньор на Християндемократическия съюз на Меркел (ХДС) и - заплаши през уикенда да не се съобрази с германския канцлер, въвеждайки едностранни гранични ограничения като част от по-широк антиимиграционен план.

Опасенията за управленска криза в Германия се отразяват негативно и на останалите борси на стария континент, като френският индекс CAC40 се понижава с 1,13%, италианският индекс FTSE MIB - с 0,77%, a испанският Ibex-35 - с 0,78%.

Ескалацията на търговския конфликт между САЩ и Китай, както и напрежението в германското правителство водят до продажби на акции и на борсата в Лондон, като индексът FTSE100 се понижава с 0,4%.

Междувременно акциите на "Ауди" и на компанията-майка "Фолксваген" се понижават съответно с 1,2% и с 2,0% след новината за ареста на главния изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлер във връзка с разрастване на скандала за манипулиране на вредните газови емисии, известен като "дизелгейт".

Спад с цели 3,7% бележат акциите на Engien SA, след като френската компания очаква непланирано временно прекъсване на електроснабдяването от три нейни ядрени електроцентрали в Белгия да причини вреди в размер на 250 млн. евро по отношение на финансовите ѝ резултати през настоящата година.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също се намират под натиск от продажби на извънборсата търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават със 180 пункта (спад с 0,71%), след като в петък приключиха на негативна територия за четвърта поредна сесия на търговия, отбелязвайки спад на седмична база с 0,9 на сто. Фючърсите на широкият индекс S&P500 се понижават с 0,62%, а на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,72%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени