Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха четиримата обвиняеми за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом

| обновено на 19.06.18 в 13:16
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд във Видин оправда обвинените за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. При производствена авария тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени.

В съда  два часа продължи само четенето на присъдите. Под отговорност бяха привлечени тогавашният собственик на завода Валери Митков, Божидар Василев, бивш началник на отдел Главна дирекция "Охранителна полиция", Ивелина Бахчеванова, която е работила в министерството на икономиката и Палми Иванова, отговаряла за безопасността на труд в завода. Според решението на окръжния съд, виновни за взрива няма. Димитър Димитров, който при трагедията в Горни Лом загуби сина си, каза, че ще продължи да търси истината:

"Смятам, че не трябваше така да приключи, с оправдателни присъди. Загубата на близък човек е трагедия, не обида. Още повече, че 15 човека са загубили живота си, това за мен е подигравка с паметта на хората".

Решението ще бъде обжалвано пред Софийският апелативен съд, казаха от прокуратурата.

Делото беше гледано при закрити врата заради информация, която е държавна тайна, а заседанията започнаха през миналата година.

Материалите по него бяха повече от 170 тома, а свидетелите и вещите лица над 200. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени