Eмисия новини
от 09.00 часа

От юли топлоенергията и токът поскъпват с повече от предвиденото

| обновено на 19.06.18 в 17:00
Снимка: / Снимка: БГНЕС

От юли топлоенергията и токът ще поскъпнат с повече от предвиденото, въпреки че енергийният регулатор намали до 11 на сто скока на цените на природния газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Не може природният газ да нараства с 10 процента и той да формира 60 до 70 процента от цената на топлинната енергия, и да се поиска средно увеличение 2-3 процента. Аз съм убеден, че ще постигнем цени, които са възможно най-ниските при това увеличение. По отношение на електроенергията влиянието на цената на природния газ е опосредствано чрез добавката "задължение към обществото", влиянието там ще бъде значително по-малко“, каза Иванов.

Окончателното решение на цените на газа, топлоенергията и тока регулаторът ще вземе на 1-и юли.

"Дали природният газ ще продължи да поскъпва и през следващото тримесечие, до голяма степен ще зависи от решението на страните производителки и износителки на петрол за увеличаване на добива", каза Иван Иванов и уточни:
"Всичко зависи от решението, което ще вземе в петък на 22 юни ОПЕК с участието на Русия. Засега сигналите са, че Русия и Саудитска Арабия настояват за повишаване на производството предвид на обстоятелството, че има сериозни проблеми с производството на петрол от Венецуела и опасност да се наложи забрана на износ на петрол от Иран. Следя този процес и винаги съм доволен, когато тези цени намаляват".
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от