Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровища от Северно море

БНР Новини
Тъкачи на килими в Карачи - 1873 г.
Снимка: Wikipedia

През пролетта на 2016 г в залива Вадензее в Северна Холандия група от местни гмуркачи неочаквано се натъкват на подводна находка в студените води на Северно море: изцяло запазена красива рокля от коприна и парчета от скъп килим. Находките са престояли повече от 400 години в морето. Запазени са необичайно добре, защото са били покрити с пясък. През XVII в., т.нар Златен век на Холандия, корабите пътуващи от и към Амстердам е трябвало да спират край остров Тексел и заради силните бури в района, по дъното има множество останки от корабокруширали кораби. Откритата рокля е била в кутия за дрехи, заедно с много други предмети, включително наметало, чорапи и висулки, украсени със златна и сребърна нишка. Кожените корици на книги с герба на английския крал Чарлз I, също открити под пясъка, подсказват на изследователите, че може би товарът на борда на кораба е принадлежал на кралското семейство Стюарт. Откритите дрехи свързват с придворната дама Жан Кер, графиня на Роксбурхе и довереница на английската кралица Хенриета-Мария.
В потъналия кораб са намерени още и сандъци с тамян и смирна – те са били търсени и ценени, заради лечебните си действия, освен това и двете растения са свързани с християнството: те са сред даровете, които тримата влъхви носят при раждането на Христос. Открита е и италианска керамика, гребен, ръчна чанта и сложно украсена „ароматна топка“, която била носена около врата като колие, за да разпръсва миризмата на цветя и билки.
Но най-интересни са парчетата от килима. Той е изтъкан от коприна и вълна и е с изображения на цветя и животни, включително и лъвове. Мотивите, цветовете и тъкачната техника отвеждат изследователите към заключението, че става дума за един от прочутите лахорски килими и че той е бил изработен през втората четвърт на XVII век.
Къде се намира Лахор и как са били изработвани тамошните килими, ще разберете от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна