Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

Снимка: БГНЕС

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо звено" към МС Иван Иванов и  Грете Одегаард от името на комитета на финансовия механизъм.

Средствата, договорени в новия програмен период, са два пъти повече, каза при подписването на споразумението заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков:

"С два пъти повече шанс за развитие на енергийната ефективност, възобновяемата енергия и енергийната сигурност в новия програмен период ще се съсредоточим да даваме отново 100 процента грант на общините, като абсолютно всички общини ще бъдат допустими по програмата".

През последните 10 години по механизма за икономическо сътрудничество в страната ни са финансирани над 800 проекта, заяви Иван Иванов. България е първата страна, която успява да подпише осемте споразумения на обща стойност от 210 милиона евро, допълни той:

"В този програмен период получаваме много повече от предишния. Мисля, че предишния сумата беше 165 милиона. По много успешен начин страната ни успя да идентифицира съвместно с донорските предизвикателствата, по които ще трябва да работим в следващите 10 години и го казвам от позицията на човек, който има общата картина, защото отговарям и за преговорите в рамките на кохезионната политика".

Събитието днес е част от официалната програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна