Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижение на европейските акции след ново задълбочаване на глобалното търговско напрежение

Последният епизод от търговската война между Съединените щати и техните основни търговски партньори в лицето на ЕС и Китай допринася за сериозно напрежение на европейските фондови борси в началото на новата седмица.

Доналд Тръмп заплаши през уикенда американските партньори с нови търговски санкции, ако те не се откажат от търговските бариери и мита спрямо САЩ. В същото време се заговори, че той планира да наложи забрана върху редица китайски компании да инвестират в американски технологични компании и да блокира износа на технологии за Пекин.

Не на последно място, президентът на САЩ заплаши да въведе мита от 20% за вноса на европейски автомобили в отговор на решението на ЕС за контрамита от 25% върху вноса на американски стоки за 2,8 млрд. евро, които вече са в сила от 22-ри юни.

Всичко това поднови инвеститорските притеснения както на азиатските, така и на европейските пазари на акции. По-рано днес японският индекс Nikkei се понижи с 0,8% с оглед и на поскъпване на йената към двуседмичен връх от 109,38 йени за един щатски долар. Индексът Hang Seng падна с 1,29%, а основният китайски фондов индекс Shanghai Composite се понижи с 1,05% въпреки решението през уикенда на Централната банка на Китай да намали минималните задължителни резерви на търговските банки в опит да облекчи част от инвеститорското напрежение.

Европейските пазари на акции също стартираха търговията в понеделник със сериозни загуби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,1%, заличавайки аналогичното по размер негово повишение от петък.

Германският индекс DAX30 се разделя с 1,44% от стойността си на фона и на днешно проучване на института Ifo, показващо подновено влошаване на бизнес нагласи през юни във водещата европейска икономика. Френският индекс CAC40 се понижава с 0,91%, а британският FTSE100 - с 1,33%.

Негативно влияние върху днешната търговия на стария континент оказва и разногласието сред членовете на ЕС относно начините за справяне с имигрантската криза. След края на неформалната европейска среща през уикенда, германският канцлер Меркел намекна, че ще търси постигането на директни двустранни спогодби с различни европейски държави по отношение на миграционната политика, тъй като изглежда малко вероятно да бъде постигнато общо споразумение на ниво Европейски съюз. Инвеститорите се притесняват, че дебатите относно миграционната политика ще задълбочат различията в рамките на еврозоната и на целия ЕС, влошавайки процесите на по-нататъшна евроинтеграция и поставяйки под въпрос бъдещето на германския канцлер и на управляващата тройна коалиция в Берлин.

Заплахата на Тръмп за въвеждане на мита от 20% за вноса на европейските автомобили се отразява негативно на целия автомобилен сектор на стария континент, като съответният общ индекс SXAP (STOXX Europe 600 Automobiles & Parts Index) се понижава с малко над 2% и е на път да излезе на загуба за седма поредна сесия на търговия. Акциите на водещи германски производители на автомобили като BMW, Volkswagen и Damiler се понижават с между 1,74% и 2,65%, имайки предвид, че през миналата година те са продали в САЩ около 1,2 млн. броя автомобили за около 43 млрд. долара.

Под силен натиск от продажби са подложени и акциите на европейските фирми от технологичната сфера, които по принцип са доста чувствителни на различни търговски бариери и в частност на заплахата на Доналд Тръмп да наложи забрана на китайски компании да инвестират в американски технологични компании. Европейският технологичен индекс SX8P (STOXX Europe 600 Technology Index) се понижава с 1,5%. Акциите на редица водещи компании за производство на процесори като BE Semiconductor, Siltronic, Infineon, STMicro и ASML се понижават с между 2,96% и 5,35%. Спад съответно с 4,7% и с 1,05% има и при акциите на големи софтуерни компании като британската Micro Focus и германската SAP.

Европейският банков сектор също е сред най-чувствителните от растящото търговско напрежение в световен план и от опасенията, че евентуална търговска война ще забави глобалния икономически растеж и респективно процесите на нормализация на паричната и лихвена политика на водещите централни банки като ЕЦБ, Английската централна банка и Фед. Акциите на германската Commerzbank се понижават с 2,38%, на британската HSBC - с 1,86%, на испанската Banco Santander - с 2,01% и на френската BNP Paribas - с 1,37%.

Понижения с между 1,2% и 2% има и при акциите на водещи индустриални компании като Airbus, ABB и Siemens, които са и в основата на днешния спад на общия индекс Stoxx Europe 600 с над 1%.

Акциите на петролни гиганти като Royal Dutch Shell и British Petroleum пък се понижават съответно с 1,27% и с 2,01% като реакция на днешно отстъпление на фючърсите на петрола сорт брент с 1,67% към 74,36 долара за барел.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също бележат понижения преди старта на реалната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават със 170 пункта (спад с 0,7%), на широкия индекс S&P500 - с 0,49% и тези на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,86%.

Акциите на Harley-Davidson Inc. се понижават с 2,28% на извънборсовата търговия, след като американският производител на мотори заяви, че повишените от ЕС от 22-ри юни мита от 5% на 31% за вноса на техни мотоциклети в Европа ще увеличи средната им цена с около 2200 долара. Компанията очаква, че новите мита ще окажат негативно влияние на годишна база в размер между 90 млн. и 100 млн. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени