Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът "Общи въпроси" на ЕС обсъжда започването на предприсъединителни преговори с Албания и Македония

Съвет “Общи въпроси” на Европейския съюз заседава в Брюксел под ръководството на вицепремиера Екатерина Захариева.
Снимка: МВнР/архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева ще председателства Съвет „Общи въпроси“ на ЕС, на който ще бъде разгледан представеният на 17 април от Европейската комисия пакет „Разширяване“ и препоръките в него.

Очаква се министрите на външните работи на страните от ЕС да приемат заключения по разширяването и процеса на стабилизиране и асоцииране. Съветът ще обсъди препоръката на ЕК за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Македония, но вчера стана ясно, че конкретни стъпки в тази насока не се очакват.

Министрите ще завършат подготовката за предстоящото заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 28-29 юни. В рамките на работния обяд на министрите Европейската комисия ще представи новите си предложения по следващата Многогодишна финансова рамка.

Съветът ще обсъди и върховенството на закона в Полша.

Следобед Съвет „Общи въпроси“ ще продължи във формат 27. Главният преговарящ  Мишел Барние ще информира Съвета за актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство по Брекзит.

Министрите ще завършат подготовката за юнското заседание на Европейския съвет (член 50), като обсъдят проектозаключенията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна