Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция със стабилна перспектива

Агенция "Стандард енд Пуърс" повиши суверенния кредитен рейтинг на Гърция, позовавайки се на намаляване на рисковете при обслужване на държавния дълг на страната, съобщава агенция dpa-AFX.

Новият кредитен рейтинг е на ниво "В+", или с една степен над предходната възходяща оценка на агенцията, направена в началото на годината, когато гръцкият рейтинг беше повишен до "В" от "В-". В същото време "Стандард енд Пуърс" определи "стабилна" перспектива пред новия суверенен рейтинг на страната.

Агенция отбеляза, че облекчаването на дълга, което беше обявено от финансовите министри на еврозоната през миналата седмица, ще намали значително рисковете при обслужването на държавния дълг на страната през следващите две години.

На последната среща на Еврогрупата беше постигнато споразумение за удължаване на сроковете на падеж и за отлагане на лихвените плащания на голяма част от отпуснатите на Гърция заеми, като в същото време беше взето решение да се предостави и солидна парична инжекция от 15 млрд. евро, за да се гарантират, че Атина може да остане стъпила здраво на своите крака и след нейното окончателно излизане от последната спасителна програма през август.

След срещата на финансовите министри от еврозоната управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че допълнителните мерки за облекчаване на дълга ще намалят средносрочните рискове за рефинансиране на Гърция и ще подобрят перспективите за дългосрочния дълг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени