Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Япония подписаха план за задълбочаване на икономическото сътрудничество

Снимка: архив

България и Япония подписаха план за задълбочаване на икономическото сътрудничество. Платформата Японски бизнес форум бе скрепена с подписите на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и на японския посланик у нас Масато Ватанабе. Стокообменът, постигнат през миналата година, е рекорден в последното десетилетие - в размер на 163 млн. щатски долора.

Постигнатото в икономическото партньорство е далеч под възможностите на двете държави, обяви при откриването на бизнес форума вицепремиерът Томислав Дончев. Освен че в Япония страната ни е известна със селскостопанската си продукция, киселото мляко и розовото масло, Дончев прикани да се използва и потенциалът в сферата на информационните технологии и производството:

"Истинският бизнес се прави между  компании. Това, което се надявам да се случи, е да имаме нови инвестиции, и говоря за производство. Вече имаме пет завода, действащи в различни точки на страната, аз искам повече."

След подписването на т. нар. наречения екшън план, очакванията са за подобряване на бизнес средата, задълбочаване на партньорството и насърчаване на инвестициите, посочи заместник министър Александър Манолев.

"Ние се стремим да предложим продуктите и разработките, проектите в секторите, които произвеждат продукти с високо добавена стойност. Това са и секторите с най голям потенциал и с най добри данни по отношение на ръст за последните години -  информационни и комуникационни технологии и автомобилният сектор."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна