Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха окончателно част от промените в Административно-процесуалния кодекс

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за киберсигурността

| обновено на 27.06.18 в 10:43
Снимка: БГНЕС

Без дискусии депутатите приеха окончателно част от промените в Административно-процесуалния кодекс.

С приетите досега изменения се увеличава контролът върху работата на администрацията.

Предстои народните представители да обсъждат увеличението на таксите за касационно обжалване и възможността делата на първа инстанция пред Върховния административен съд да се разглеждат без присъствие на страните.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за киберсигурността. Вносител е Министерският съвет. Създава се единен национален регистър в Агенцията за електронно управление. Прецизират се правилата, критериите и условията за определяне на операторите и доставчиците на цифрови услуги.

От БСП обявиха, че ще се въздържат при гласуването, тъй като промените в закона не давали гаранция за надеждно съхраняване на получената информация. Соцдепутатът Иван Иванов допълни критичните бележки:

"За мен не е ясно колко пари ще бъдат изхарчени от държавния бюджет, т.е. за сметка на данъкоплатеца. Дали ще се създадат нови структури – тежки, административни, или това ще бъде поредният неработещ орган".

От ДПС също критикуваха проекта най-вече заради това, че регистърът не е публичен, заради големия размер на санкциите на длъжностни лица и неяснотата колко ще струва на бюджета новата система. Въпреки това го подкрепиха, Ахмед Ахмедов обясни защо:

"Заслужава подкрепа, защото дава възможност да се повиши нивото на защита срещу инциденти, рискове и за мрежовата и националната сигурност на България и Европейския съюз".

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова се възмути, че в залата присъстват много малко депутати от БСП и ги призова да се включат в работата на парламента.

"В това число и на госпожа Корнелия Нинова, която вчера тук пламенно защитаваше във вота на недоверието темата за сигурността".

Очаква се дебат в седмичната програма да предизвика предложението за прекратяване на лятната ваканция на депутатите.

БСП настоява НС да работи през месец август и да приеме пакет социални закони, които да облекчат хората с  увреждания. Според социалистите текстовете ще отлежават чак до септември, ако ваканцията не бъде отменена. Вносителите заявяват, че майките на деца с увреждания протестират от началото на юни пред НС и в други градове и е неморално депутатите да излизат във ваканция, преди да се решат тези неотложни проблеми.

Идеята ще предизвика дебат, тъй като и от ГЕРБ заявиха, че са готови на извънредни заседания, а Волен Сидеров от „Обединените патриоти“ коментира, че ваканцията на парламента не е нереално да бъде намалена или премахната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени