Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчето и градът

Архитект Любо Георгиев: Ако нямаме мечти, просто преживяваме

БНР Новини
1
Архитект Любо Георгиев
Снимка: Лозина Владимирова

"Ако нямаме мечти, просто преживяваме". Това е философията на архитект Любо Георгиев, ръководител на екипа, координиращ съставянето на концепцията за дългосрочно развитие на столицата - "Визия за София", и директор на столичното общинско предприятие "Софпроект – Общ градоустройствен план". Любо е на 37 години. Миналото му е свързано с Шотландия, Италия, Холандия и Китай, където е живял и работил, но явно тези страни не са били достатъчно изкушаващи, за да го задържат за дълго и от няколко години той си е в България, където вижда своето бъдеще, засега.

Любо Георгиев описва себе си като мечтател – винаги си фантазира как нещата да са по-добри, по-красиви и по-приятни. Тази негова отличителна черта трудно го поставя в рамка – той е проблематичен в отговорите на тема "любимо, по-любимо и най-любимо", защото всяко нещо е различно и уникално само по себе си. Затова и музиката, която слуша, е от класика до техно през етно и диско. Както харесва деликатността на "Голямата красота" на Паоло Сорентино, така също и шедьовъра на Стенли Кубрик "Широко затворени очи", но и научно-фантастичния екшън "Матрицата".

Като архитект Любо се нуждае от вдъхновение – при него то идва от света наоколо (и реалния, и нереалния) и от презареждане на мислите - почивката при него е комбинация от природа, любими хора и мечти. Професионалният му фокус е устройството на градската среда. Може би затова офисът му е на 16-ия етаж в центъра на София, откъдето панорамната гледка му позволява да усеща по-осезаемо пулса на града.

Любо Георгиев е автор на статии; участвал е като лектор в различни конференции; бил е част от екип, разработил преустройството на терен в центъра на Москва за парк; участвал е в проект за реновация на квартал с общински жилища от 60-те години на 20-и век в холандския град Дордрехт и в проект за нова жп гара за скоростни влакове край Неапол. Това, което го привлича в работата му, е, че архитектурата има силата да създаде добра среда за хората. Признава, че ако не беше станал архитект, може би щеше да стане земеделец. В работата си се опитва да направи света наоколо по-приятно място за живеене, може би и затова често се придвижва из града с велосипед. В звуковия файл чуйте повече от интервюто на Лозина Владимирова с архитект Любо Георгиев за предаването "Нощен Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна