Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище затрудни достъпа до Забърдо и Чудните мостове

Огромно свлачище затрупа пътя за чепеларското село Забърдо и към природния феномен Чудните мостове. Свляклата се скална маса е частично разчистена и преминаването се извършва в едното платно.

Взети са аварийни мерки, за да се стабилизира временно откоса и да се осигури проходимостта на пътя, каза Николай Михайлов - проектант във фирмата за укрепване на срутището.

„Вчера алпинистите при разчистването са открили една скална маса, която е в пъти повече от това, което беше видимо при започването на строителните мероприятия“, добави той.

Кметът на Забърдо Валентин Черпоков каза, че тази година в община Чепеларе е имало проект за 3 милиона и 800 хиляди евро по програмата за селските райони. „Не го вкарват по незнайно какви причини“, добави той.

„Ние се опитахме да кандидатстваме, но тъй като пътят не води до населено място по критериите, които са заложени - брой жители, които ще обслужва пътя - нямаше как да съберем точки и затова изобщо не сме го и входирали“, каза кметът на община Чепеларе Славка Чакърова.

Кметът на Забърдо обяви, че заедно с фолклорната група към читалището организират следващата сряда музикален протест пред Министерския съвет.

„Много песни ще му пеем. Дано премиерът да даде някой лев да направим пътя. В него е и ножът, в него е и сиренето“, каза Валентин Черпоков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна