Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли референдум за отделянето на Големо село от миньорската община Бобов дол?

Снимка: Кирил Фалин

Административният съд в Кюстендил отмени заповедта на бившия областен управител Йордан Татарски, с която той отказва да предложи на общинския съвет в Бобов дол да приеме решение за произвеждане на референдум за отделяне на Големо село от миньорската община.

Искане за отделянето на Големо село, с около 500 жители, от Бобов дол и преминаването към община Дупница е отпреди повече от година.

Искането на местния инициативен комитет Големо село да се отдели от Бобов дол стигна до съда, след като бившият областен управител на Кюстендил Йордан Татарски обяви, че решеинето на общинския съвет в Дупница, дал съгласието си за присъединяването на Големо село, е закононесъобразно. Съветниците в Бобов дол пък са категоричнно против отделянето на Големо село от миньорската община.

При проверка на събраните доказателства се констатира законосъобразност на искането, постанови съдът.  Съдебното решение подлежи на обжалване пред ВАС.  Така, че дали ще има референдум за отделянето на Големо село,  все още не е решено окончателно.

Мотивите на иницативния комитет са това, че Големо село е само на 7 километра от Дупница и на 13 километра от Бобов дол, както и, че благоустрояването на селото е занемарено поради бездейстиве на управата  в Бобов дол.

Интригатав действителност  е ТЕЦ "Бобов дол", който е на територията на Големо село - това къде централата плаща данъци, налози и др. коментират местните хора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна