Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кораб с над 200 нелегални мигранти акостира в Малта

| обновено на 28.06.18 в 04:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корабът „Лайфлайн“ с около 230 мигранти на борда акостира тази вечер в малтийското пристанище Валета, след като чака една седмица в Средиземно море Малта и Италия да се разберат кой да ги приеме, предаде Франс прес.

Корабът е нает от едноименна германска неправителствена организация.

Според премиера на Малта Джоузеф Мускат още 7 страни членки на Евросъюза са изразили желание да приемат част от мигрантите на борда - Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Ирландия, Белгия и Франция. Той заяви, че незабавно ще започне идентификация на пътниците, както и дали те отговарят на изискванията за преразпределение в други държави от общността.

Организацията „Лайфлайн“ пък ще бъде разследвана по две причини - защо корабът ѝ плава под холандски флаг без разрешение и защо е качила мигрантите на борда си в Средиземно море, след като това е могла да направи либийската брегова охрана.

Междувременно властите в Норвегия обявиха готовност да приемат 15 души от кораба. Според вътрешното министерство в Осло, цитирано от ТАСС, 15-те мигранти ще бъдат включени в ежегодната квота за бежанци, определена в бюджета на страната.

За 2018 г. Норвегия планира да приеме 2120 души, от които 700 сирийци. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна