Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските консерватори намекват за изключване на партията на Ердоган

Президентът на АКРЕ Ян Захрадил
Снимка: БТА

Алиансът на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) е готов да изключи от редовете си Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Ердоган, заяви президентът на европейските консерватори Ян Захрадил.

„В дългосрочен план членството на партията не е съвместимо с нашите принципи. Затова след като изборите в Турция вече минаха, а не исках да се меся преди вота, ще напиша писмо до партията. Надявам се сами да се задействат, но ако те не го направят, ние ще предприемем действия“, заяви президентът на АКРЕ Ян Захрадил.

Евродепутатът Джефри ван Орден обаче, призова да не се вземат прибързани решения.

„Трябва да сме много внимателни. Все пак искам да предупредя, че Турция от 90 години е свързана със Запада, а в момента е в труден период. Но ние не бива да рискуваме да направим нещо, което би дистанцирало Турция от западния лагер, тъй като страната е с голям икономически потенциал“, каза той..

По-рано днес ръководството на европейските консерватори е имало среща с премиера Бойко Борисов, на която е станало ясно, че те подкрепят присъединяването ни към Шенген, както и нашата позиция за решаване на мигрантската криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна