Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Решението на бежанския въпрос е от съдбовно значение за ЕС

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на бежанския въпрос е от съдбовно значение за Европейския съюз. Това заяви днес в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел. В свое обръщение към депутатите тя обясни за пореден път, че без солидарност в Европа този проблем не може да бъде решен.

Засега обаче Европа все още е далеч от общо решение, посочи канцлерът в речта си. Съставен е документ със седем точки, от които членките на ЕС са одобрили само две. В този документ става дума за условията, при които бежанците трябва да бъдат приемани, и изравняването им във всички членки, както и за разпределението на бежанци в други държави по силата на ново Дъблинско споразумение.

"Все още обаче не сме там, където искаме да стигнем", призна Меркел. Броят на прииждащите бежанци е много намалял, но потокът не е секнал, посочи още тя. За да стане това, е нужно да се сключат споразумения с африканските държави по примера на споразумението с Турция.

Ангела Меркел отново заяви, че решението ѝ през 2015 година да подкрепи Австрия и Унгария в бежанската криза, като приеме голям брой бежанци от тяхна територия, е било правилно. Тогава ситуацията бе извънредна, подчерта тя. Германия може да просперира само ако и останалите европейски държави просперират. Европа трябва да има общ отговор на всички глобални предизвикателства, заяви тя.

От срещата на върха в Брюксел зависи как ще се развие спорът на Меркел с вътрешния й министър Хорст Зеехофер. Той даде на канцлера ултиматум до понеделник да намери европейско решение на кризата, в противен случай обяви, че ще затвори еднолично границата на Бавария с Австрия.

Държавата трябва да покаже твърдост, заяви той в интервю за обществената телевизия снощи. В интервюто баварският лидер посочи, че ще успее да намери общ език с Меркел, тъй като целта му не е тя да падне от власт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени