Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси са в напрегнато очакване на важната среща на Европейския съюз

Основните европейски фондови индекси се понижават по време на търговията в четвъртък, следвайки вчерашното рязко обръщане на първоначалната позитивна посока на движение на Уолстрийт, тъй като инвеститорите остават притеснени, че ескалиращото търговско напрежение между САЩ и неговите важни партньори като ЕС и Китай може да се отрази негативно на глобалната икономика.

Европейските инвеститори са в напрегнато очакване и на стартиращата по-късно днес важна двудневна среща на лидерите на ЕС с оглед на опасения, че съществените различия по отношение на бежанската политика на Съюза могат да имат съдбовно значение за бъдещето на Европейския съюз, както подчерта преди срещата и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Трябва да се има предвид, че коалиционните партньори на Меркел от баварския Християн-социален съюз дадоха срок до края на месеца (до тази неделя) да се намери общо европейско решение на миграционния проблем, или в противен случай има риск от разпадане на управляващата коалиция в Германия и провеждането на предсрочни избори.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,64%, заличавайки почти напълно неговото повишение с 0,7% в сряда, което беше факт след първоначалния добър отскок на основните американски фондови индекси при старта на вчерашната търговия а Уолстрийт. За кратко индексът DJIA нарасна в сряда с цели 285 пункта, преди обаче да последва нова вълна от продажби на акции с оглед на страховете от мащабна търговска война в световен план, което доведе до негов спад в края на търговията с 165 пункта (понижение с 0,68%). Подобно рязко обръщане на посоката снощи претърпяха и индексите S&P500 и Nasdaq Composite, приключвайки американската търговията с понижения съответно от 0,86% от 1,54%.

Германският индекс DAX 30 се понижава днес с близо 1%, а френският CAC40 – с 0,55%, след като в сряда основните индекси на борсите във Франкфурт и в Париж приключиха с повишение от 0,9%. Британският индекс FTSE100 се понижава с 0,23% (след вчерашен ръст с 1,1%), като инвеститорите в Лондон също очакват с голям интерес Европейската среща на върха, на която освен въпросите за бежанската криза се очакват и по-конкретни важни стъпки относно преговорния процес за Брекзит.

Най-солидно понижение бележат акциите на технологичните компании, тъй като в последно време притесненията, свързани с растящите митнически тарифи, вече се разпространиха и върху този сектор, който досега се считаше за относително устойчив на растящото търговско напрежение. Европейските технологичен индекс SX8P се понижава с 2,3%, като най-силен спад има при акциите на компаниите за производство на процесори. Акциите на STMicro се сриват с 4,26%, на Infineon Technologies – с 4,1% и на ASML Holding – с 2,69%. Спад с близо 2% има и при цените на акциите на Nokia, както и с 2,76% на акциите на Micro Focus International.

С оглед на притесненията около глобалното търговско напрежение и предстоящата важна среща на Европейския съвет, инвеститорите на Стария континент сякаш игнорират днешни малко по-добри от очакваното проучвания на Европейската комисия за икономическото и бизнес доверието през юни в Европейския съюз и в частност за еврозоната, както и стабилизацията на потребителските нагласи в Германия за следващия месец.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени