Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внася сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов

Според Иванов това е опит за кризисен пиар, Борисов подчерта - не се меси в работата на независими организации

| обновено на 28.06.18 в 17:15
Снимка: БГНЕС

БСП внася сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов, както и проекторешение за освобождаването му от комисията. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг на "Позитано" 20.

Поводът за този сигнал е днешното изказване на Иванов в парламента, в което той, според БСП, е отказал да извърши задълженията на КЕВР, зададени чрез Закона за енергетиката и промените, с които се настоява за особен надзор за сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком".

"Има ли отношение всичко това, което се случва в последните няколко дни. Сделката в КЗК, както знаете влезе, КЕВР отказва да я провери, въпреки че законът ги задължава. Сделката тихомълком си върви и на първи юли нови цени. Питаме, има ли връзка между тези неща? Въпреки специалното изменение в закона, днес господин Иванов пред целия парламент каза, ние този закон няма да го изпълним, защото той е лош", заяви Нинова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов определи искането на БСП за освобождаването му като "опит за кризисен пиар", чрез който партията се опитва да отклони вниманието от тежките си вътрешно-партийни проблеми. Иванов каза това на свикан от него извънреден брифинг, но отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Във връзка с поисканата от БСП оставка на шефа на КЕВР министър-председателят Бойко Борисов коментира, че не се меси в работата на независими организации:

"Всички знаят, че Иван Иванов беше депутат от ДСБ и затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулаторът и ни трябва точно такъв независим – дали ще е Иван Иванов, или хикс, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор. Защото, ето сега, вдига се цената на природния газ, няма как да се вдигне в цял свят цената на природния газ, а в България да поевтинее, след като нямаме добив. Спряхме шистов газ, спряхме концесии за добив на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората искат. И вносът се вдига с толкова процента. Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена. Така че по никакъв начин към КЕВР към момента нямаме отношение. Действително в лицето на Иван Иванов тя е независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение. Но когато дадат сметките КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независимо“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени