Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев потвърди ангажимента на държавата за изграждането на тунел под Шипка

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев отново потвърди ангажимента на държавата за изграждането на тунел под Шипка.
На дискусионна среща на бизнеса в Габрово вицепремиерът посочи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ има готовност да обяви обществена поръчка за строителството на съоръжението под Балкана. Има и нов инвеститорски интерес към проекта, съобщи Дончев:
"Предстои да водим разговори следващите седмици и с министъра на регионалното развитие, и с министър-председателя кой от двата пътя да изберем - дали ще вървим към подготовка на концесия, което отнема време, или директно обявяваме обществена поръчка".

Дончев добави, че подкрепя варианта за обществена поръчка за строителството:

"Имам опит, такива кандидати са се появявали няколко, в годините назад и винаги в един момент разговорът е стигал до държавни гаранции. Ние да строим публична инфраструктура, на база държавна гаранция, нямаме нужда, я по-добре да си я изградим сами".

Развитието на проекта за тунела е обвързано със строителството на довеждащия до бъдещото съоръжение обходен път, припомни Дончев и посочи, че ползвайки вече изградения обход, избраният изпълнител трябва да започне работя в началото на следващата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна