Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери постигнаха споразумение по миграцията

| обновено на 29.06.18 в 08:54
Снимка: БГНЕС

След 9-часово заседание лидерите на страните-членки на ЕС постигнаха заключения на срещата на върха, в това число и за миграцията.

ЕС препотвърждава, че общият подход към миграцията е предварително условие за функционирането на политиките на Общността, е записано в заключенията. Това подчерта и френският президент Еманюел Макрон на излизане от Съвета.

"Спечели европейското сътрудничество пред перспективата за липса на споразумение или националния избор, които нямаше да бъдат нито ефективни, нито устойчиви . Така ще имаме единен подход към миграцията в работата ни с трети страни и най-вече с Африка и Изтока. Има воля за защита на границите, като се подсилят ангажиментите, но и правилата за прием. В този смисъл е предложението за контролирани центрове на европейска територия. Солидарността, която дължим на страните от първия прием, беше задействана на практика по време на тази среща на върха, както и волята ни да приключим работата, така че спорните текстове да бъдат приети в най-бързи срокове“. 

ЕС ще продължи да подкрепя Италия и другите страни членки, които са на първа линия, решиха лидерите. В тази връзка ще бъдат удвоени усилията в региона на Сахел, либийската гранична охрана и крайбрежните общности. Общността отправя призив към Съвета и Комисията бързо да проучат възможността за регионални платформи за дебаркиране, в тясно сътрудничество с трети страни, както и с Агенцията за бежанците на ООН и Международната организация по миграцията. В документа се уточнява, че тези платформи трябва да различават индивидуалните случаи при пълно зачитане на международното право.

За спасените на територията на ЕС трябва да бъде поета грижа на базата на споделената отговорност чрез трансфер през контролни центрове, създадени в страните членки на доброволна основа, като се прави разлика между мигранти, които наистина имат нужда от закрила и нередовни, които ще бъдат връщани обратно. Споразумението с Турция работи и ЕС трябва да преведе на южната ни съседка втория транш от 500 млн евро за целта. Подчертава се също така  необходимостта за страните - членки да осигурят ефективен контрол върху външните граници с финансовата помощ на Общността. По отношение на вторичните движения е записано, че страните - членки трябва да предприемат всички необходими правни и административни мерки, за да парират това и да си сътрудничат по-тясно за целта. В заключенията се подчертава, че благодарение на Българското председателство е постигнат голям напредък по отношение на общата европейска система за даване на убежище, както и че няколко досиета са близо до затваряне, но се уточнява, че трябва да се стигне до консенсус по споразумението от Дъблин, както и че ще бъде изготвен доклад за напредъка на следващата среща на върха през октомври.

Европейският съюз ще укрепи външните си граници, като сегашната агенция "Фронтекс" постепенно трябва да прерасне в европейска гранична полиция. За да бъде ограничено вътрешното движение на мигрантите, на територията на Евросъюза ще бъдат създадени центрове, в които ще се преценява кои хора да остават и кои да бъдат връщани. Такива центрове обаче ще има само в държави, които желаят да ги създадат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени