Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дупница издигат нов монумент "Дупнишки барикади"

Макет на новия монумент "Дупнишки барикади"
Снимка: Кирил Фалин

Общинският съвет в Дупница одобри поставянето на нов монумент "Дупнишки барикади", издигнат година след протестите на града през зимата на 1997 година срещу кабинета "Жан Виденов". Новата композиция ще е върху общински терен, досегашният монумент се оказа върху частен имот и ще бъде премахнат.

Монументът  "Дупнишки барикади" ще бъде изграден на общинско място в близост до мястото на сегашните барикади, решиха съветниците. „Въздържал се“ и „против“ гласуваха съветниците  от БСП. Преместването му се наложи, след като досегашната композиция, представляваща три танкови заграждения, събрани в едно, се оказа, че е върху частен парцел, който собствениците оградиха и монументът се оказа недостъпен. 

От близо две години в Дупница събират дарения и спомоществования за изграждането на нова монументална композиции "Дупнишки барикади" до жп линията и главен път Е-79 край града, където дни наред стотици дупничани протестираха с ултиматум Жан Виденов да подаде оставка, а БСП да върне мандата за нов кабинет. Мастото вече е кръстено от участници в събитията - "Дупнишкото Оборище".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна