Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МС започна срещата на Валери Симеонов със собствениците на малки бензиностанции

Миналата седмица те протестираха срещу законопроекта за горивата

| обновено на 02.07.18 в 14:01
Малки търговци на горива се обявиха против новия закон за търговия с нефт и продукти от нефтен произход, приети на първо четене от парламента в началото на месеца.
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Валери Симеонов започна срещата си със собствениците на малки бензиностанции, които миналата седмица протестираха срещу законопроекта за горивата, внесен от "Обединени патриоти". От Сдружението на търговците и превозвачите на горива са готови с предложения за промени, които искат да представят на властта преди второто четене на проектозакона в Народното събрание. 

Преди срещата Георги Паничарски, собственик на бензиностанция, обясни какви са основните им искания за поправки в предложените текстове:

"Отпадане на административни прагове за лицензиране от сорта на 500 000 лева гаранция, примерно, за да можеш да търгуваш с горива, уставен капитал от 3,5 милиона. Едни такива – непосилни административно и безсмислени. Това ограничава просто навлизането на нови фирми или пък въобще регистрирането на съществуващи такива под новия лицензионен режим".

Два пъти миналата седмица малките в бранша излязоха на протести – пред парламента и пред Министерския съвет, за да изразят несъгласието си с текстовете на закона, и два пъти се разминаха с властта. Собствениците и превозвачите отказаха да бъдат третирани наравно с големите в бранша и се обявиха срещу текстовете в проектозакона, които разписват високи банкови гаранции и наличен капитал за отварянето на бензиностанция и предлагат свой вариант на някои от текстовете към готвения закон. 

"Акцизни данъчни складове основно са собственост на вносители и производители. Да се направи промяна в закона за ДДС, че те да отговарят и за ДДС-то. Как и по какъв начин се изнася това контрабандно гориво? Имаме идеи да предложим да бъдат следени субекти, които реализират това гориво, но искаме да седнат с нас да преговарят. Искаме да се съобразят с нас", коментира за "Хоризонт" Ангел Даскалов. 

В края на миналата седмица след двата протеста последва среща с депутати от Националния фронт за спасение на България, които се ангажираха да поправят подготвяния закон. 

В своя позиция от Българската петролна и газова асоциация изразиха категоричната си подкрепа за законопроекта за горивата, защото, според тях, той ще доведе до изсветляване на сектора. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени