Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 загинали при корабокрушение на индонезийски ферибот

Пътници в морето край индонезийския остров Селаяр чакат да бъдат спасени след повреда и засядане на ферибота им.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 34 души загинаха, а 155 пътници бяха спасени от ферибота, който при лошо време заседна вчера край бреговете на индонезийския остров Сулавеси, предаде АФП, цитирайки данни на властите.

Фериботът „Лестари“ имал на борда си почти 190 души, когато пробойна в корпуса принудила капитана да го насочи към плитчина на около 300 метра от остров Селаяр, край по-големия Сулавеси.

Снимки от инцидента във вторник следобед показаха как ужасени пътници се държат за наклонения корпус на съда, а други са в морето в очакване на помощ.

Вълни наводниха палубата на ферибота, помитайки над 100-те камиони и други превозни средства на борда, докато спасителите се бореха със силни ветрове и бурното море, за да извадят бедстващите от водата.

Помагаха им рибари и местни жители с по-малки лодки, тъй като лошото време не позволяваше на по-големи съдове да доближат ферибота.

Транспортното министерство съобщи, че повечето пътници са били със спасителни жилетки. И че капитанът и собственикът на съда били последните двама, които го напуснали.

48-метровият ферибот пътувал от Сулавеси за Селаяр, когато силни ветрове и големи вълни повредили корпуса и той започнал да поема вода. Капитанът нарочно го насочил да заседне по-близо до брега в опит да намали жертвите.

Фериботът превозвал местна валута за около $2 млн. за банков клон на Селаяр, с които да бъдат платени бонуси на местни чиновници. Парите в седем сака днес бяха извадени от съда.

Подобни инциденти не са рядко явление в Индонезия, където фериботите често са претоварени. На 18 юни близо 200 души се удавиха при потъване на ферибот във вулканично езеро в провинция Северна Суматра.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени