Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братът на депутат обвинен, че е ръководил ОПГ за силово разрешаване на финансови спорове

Снимка: БГНЕС

Братът на депутат е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за силово разрешаване на финансови спорове. Той и останалите трима членове на групата били ангажирани за следене и побой на убития в края на миналата година данъчен шеф Иво Стаменов, съобщиха от спецпрокуратурата.

Четирима души, сред които и братът на депутата от ДПС Димитър Аврамов, са обвинени, че са поръчали да бъде следен и пребит застреляният в края на миналата година в София данъчен служител Иво Стаменов. 

Организираната престъпна група за рекет е действала на територията на София и други градове в страната от март 2016 година, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Няма данни групата, чиито членове са били задържани вчера в София, Приморско и Белово, да е свързана със самата стрелба срещу директора на звено "Фискален контрол" в НАП. Но има, че имат отношение към поръчка той да бъде пребит, без да бъде убиван. 

Разследващите отказаха да кажат дали и други държавни служители са били набелязани от групата и обясниха, че всичко, което може да бъде казано, е записано в официалното прессъобщение. Според него, при спецакцията са задържани трима души, защото четвъртият обвиняем е бил в Бургаския затвор с присъда за незаконно притежание на оръжие. 

Групата е решавала финансови спорове срещу заплащане чрез брутални силови действия. Поемала и е изпълнявала поръчки за „наказателни акции“ срещу конкретни хора или е възлагала изпълнението им на трети лица. 

Ръководител на групата е бил братът на депутата Димитър Аврамов – Борис Аврамов. В предишното Народно събрание Димитър Аврамов беше народен представител от ГЕРБ. През 2012 година самият той беше задържан по обвинение във вземане на подкуп, а делото срещу него за търговия с влияние все още не е приключило. На последните избори Димитър Аврамов изненадващо се появи в листите на ДПС и беше избран за народен представител от Монтана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна