Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗД препоръча промяна в общите условия на мобилен оператор за сключване на договори чрез пълномощно

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за защита от дискриминация препоръча промяна в общите условия на един от мобилните оператори, така че договори за услуги да могат да се сключват и чрез упълномощено лице. Поводът е отказ на компанията да предостави услуга на болна и неподвижна жена, въпреки че за целта тя е издала пълномощно на сина си. 

В сигнала си до Комисията за защита от дискриминация жалбоподателката разказва, че на основание общите условия на оператора ѝ била отказана услуга въпреки завереното при нотариус пълномощно, с което тя дава право на сина си да я представлява пред компанията и въпреки предоставеното копие на неин документ за самоличност. Според нея това поставя в неблагоприятно положение лицата с увреждания и противоречи на законодателството, посочва, че е оперирана, с инсулт и е в невъзможност за придвижване поради подмяна на тазобедрена става. 

В становище до КЗД от оператора посочват, че не биха допуснали каквато и да е дискриминация и че политиката им за несключване на договор с пълномощно по никакъв начин не била насочена към хората с увреждания. 

От КЗД обаче посочват, че тази политика представлява непряка дискриминация по смисъла на законодателството. Експертите са наложили глоба на компанията в размер на 2500 лева. Решението е потвърдено на две съдебни инстанции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна